Dítě s nadváhou a jeho problémy - Fraňková, Slávka; Pařízková, Jana; Malichová, Eva (Portál, 2015)
Kniha se zaměřuje na problémy, s nimiž se setkává dítě či adolescent s nadváhou. Tyto problémy mají dopad nejen na jeho zdravotní stav, ale především na jeho psychiku a formování jeho osobnosti. I tak bývá problematika nadváhy v průběhu dětství a dospívání doposud poněkud opomíjena. Předkládaná publikace má pomoci tento nedostatek kompenzovat. Cílem je poskytnout rodičům a vychovatelům poznatky o zdravém vývoji a rizicích, které nadváha dítěte představuje. Dává konkrétní rady, jak rozpoznat vzniklé problémy a jak a kde dítěti pomoci. Ukazuje, jaké jsou možnosti terapie v ambulantní léčbě, léčebně a dětské ozdravovně, jak na nové prostředí dítě připravit, jak důležitý je kontakt s terapeuty. Věnuje pozornost pohybové aktivitě jako důležitému článku prevence i léčby a možnostem její realizace ve škole, tělovýchovných institucích, táborech atd.
Keywords: Psychology, Social; sociální psychologie; Diet, Reducing; Obesity; Weight Loss; Child; zdravé chování; hmotnostní úbytek; fyziologie výživy dětí; pediatrie; obezita; dítě; Child Nutritional Physiological Phenomena; redukční dieta; nutriční terapie, dietoterapie a výživa; Health Behavior