Jak na rakovinu : prevence a boj s nemocí - Oehlrich, Marcus; Zemme, Verene; Trapana, Gesa; Stallforth, Ralf; Javůrková, Helena; Neborová, Helena (Reader's Digest, 2014)
Kniha Jak na rakovinu je v první části zaměřena na oblast primární prevence. Druhý rozsáhlý oddíl je věnován včasnému rozpoznání (sekundární prevence) a podrobnému popisu nových, vylepšených diagnostických metod a léčebných postupů. Ve třetí části jsou podrobně představeny a popsány vybrané druhy rakoviny. Kromě toho zde najdete rozsáhlý glosář s vysvětlením nejdůležitějších odborných pojmů. Proč kniha o rakovině? Rakovina se ve všech svých projevech a podobách ve většině případů považuje za nevyléčitelnou a ve střední Evropě je příčinou úmrtí číslo dvě, hned za kardiovaskulárními onemocněními. Alespoň tak zní všeobecně rozšířené mínění, které je ovšem jen částečně správné a výstižné. Dnes jsou vyléčeni téměř čtyři z deseti pacientů. Díky značnému pokroku v oblasti diagnostiky a terapie rakoviny a následné péče došlo v posledních asi třiceti letech k ohromnému rozvoji. V závěru knihy jsou uvedeny i užitečné kontakty a nechybí ani praktický rejstřík.
Keywords: Primary Prevention; Neoplasms; onkologie; Health Behavior; nádory; primární prevence; Secondary Prevention; zdravé chování; sekundární prevence