Medizinische Texte : aus böhmischen und mährischen Archiven und Bibliotheken (14.-16. Jahrhundert) - Vaňková, Lenka; Bok, Václav; Keil, Gundolf; Vodrážková, Lenka (Universität Ostrava, 2014)
Kniha přináší jednak celkový pohled na zastoupení německých rukopisů obsahujících texty s lékařskou tématikou v našich archivech a knihovnách, jednak edici ukázek textů, které reprezentují výraznamné textové druhy německé léčitelsko-medicínské literatury pozdního středověku a raného novověku. Najdeme zde zaříkávadla, recepty, herbáře, traktáty a celou řadu textových druhů tzv. astromedicínské literatury. Ukázkové texty, které byly vybrány z 25 rukopisů z 12 různých archivů a knihoven Čech a Moravy, jsou doprovázeny obsáhlým komentářem, který poukazuje na jejich postavení v kontextu vývoje německé odborné literatury a znaky, které jsou typické pro daný textový druh.
Keywords: archivy; knihovnictví, informační věda a muzeologie; Czech Republic; Library Materials; dějiny středověku; dějiny lékařství; Archives; History of Medicine; History, Medieval; Česká republika; knihovní fondy