Roztroušená skleróza v praxi - Kubala Havrdová, Eva (Galén, 2015)
Roztroušená skleróza je autoimunitní onemocnění centrálního nervového systému, které je stále opředeno mnoha mýty, a to přes velmi výrazný pokrok v poznání jeho patogeneze i obrovský pokrok v léčbě. Péče o pacienty s roztroušenou sklerózou se úměrně tomu také rozvinula. Ideálem jsou multidisciplinární týmy poskytující komplexní péči. Od roku 1996 vzniklo v České republice 15 center pro roztroušenou sklerózu. Systematické vzdělávání nejen těchto, ale i terénních pracovníků pečujících o pacienty v pokročilém stadiu choroby je samozřejmou nutností, chceme-li nadále kvalitu péče poskytovanou pacientům s roztroušenou sklerózou zvyšovat. Zdravotníci všech dotčených profesí najdou v této knížce srozumitelné informace o současných poznatcích o nemoci, léčbě medikamentózní i komplexně rehabilitační včetně spirituálního přesahu své práce. Publikace bude sloužit jako základ vzdělávacího programu pro specializované RS sestry.
Keywords: Pregnancy Complications; sdělení pravdy; roztroušená skleróza; komplikace těhotenství; Central Nervous System Diseases; Truth Disclosure; Patient Care; nemoci centrálního nervového systému; management nemoci; neurologie; Disease Management; Multiple Sclerosis; péče o pacienta