Kybernetická kriminalita - Smejkal, Vladimír (Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2015)
Lidstvo jako celek, ale prakticky každý člověk je dnes více ohrožován kriminalitou kybernetickou, než násilnou či majetkovou. Kniha se zevrubně věnuje všem aspektům kriminality spojené s počítači, sítěmi, Internetem, virtuálním prostorem, sociálními sítěmi a dalšími, pro dnešní dobu tak typickými fenomény. Detailně se zabývá skutkovými podstatami kybernetické kriminality od historie po současnost včetně prognózy dalšího vývoje. Nechybí ani problematika natolik nová, jako jsou zločiny spojené s bitcoiny a virtuální zločiny ve virtuálním prostoru. Publikace obsahuje také rozsáhlou a komentovanou judikaturu, takže je široce použitelná pro právní praxi. Autor zde shrnul svoje dlouholeté působení v oblasti právní teorie, ale i reálné praxe při praktického odhalování a vyšetřování kybernetické kriminality. Kniha je koncipována široce a mezioborově tak, aby zde našli potřebné informace právníci, „ajťáci“ i manažeři, studenti vysokých škol všech zaměření nevyjímaje – zejména pak všichni, kdo nějakým způsobem přicházejí do styku s trestnou činností související s informačními technologiemi.
Pro praxi
Keywords: knihovnictví, informační věda a muzeologie; kriminologie; Science; Criminal Law; soudní vědy; věda; Information Science; trestní zákon; Criminology; Forensic Sciences; právo, zákonodárství; Cybernetics; informační věda; kybernetika