O předsudcích - Novák, Tomáš (Doplněk, 2002)
Moravský psycholog zabývající se aplikovanou psychologií, ukazuje z pozice své profese fungování předsudků, mýtů, stereotypů a pověr. Předsudky se velice nebezpečně pojí s odsuzováním, netolerancí, diskriminací a zaujímáním nepřátelských postojů vůči určitým odlišným skupinám či osobám. A tak se mezi lidmi setkáváme s rasovými, náboženskými, kulturními, sexistickými, genderovými i různými xenofobními projevy, které s problematikou předsudků úzce souvisejí. Tato publikace se soustřeďuje především na problematiku rasismu a její česká specifika (romská otázka, židovská otázka, vietnamští a čínští emigranti) v celosvětovém kontextu. Výklady a psychologická vysvětlení jsou podložena výsledky četných výzkumů a citacemi konkrétních výroků z odborných publikací i tisku. V závěru čtenář nalezne soubor testů, na kterých si může ověřit svůj vztah k předsudkům; shrnutí hlavních zásad pro boj proti předsudkům a doporučenou literaturu. Velice zajímavá a kvalitní publikace z oboru aplikované psychologie.
Keywords: Psychology, Social; psychologie aplikovaná; rasismus; Psychology, Applied; xenofobie; pověry; Xenophobia; psychologie, klinická psychologie; předsudek; Prejudice; Social Discrimination; Superstitions; sociologie; sociální diskriminace; Racism; sociální psychologie