Osobnost vědeckého pracovníka - Dostál, Daniel (Univerzita Palackého v Olomouci, 2013)
Jsou vědci jiní než lidé,co vědeckou činnost nevykonávají?Existuje osobnost typického matematika,chemika či psychologa?Jaká povaha předurčuje badatele k tomu, aby se prosadil mezi ostatními?Odpovědi na tyto a další otázky najdete v této knize.Kromě stručného uvedení do psychologie vědy je zde dokumentován psychologický výzkum,jehož cílem bylo ověřit některé poznatky tohoto rodícího se oboru.Zahraniční práce položily poměrně pevné základy tohoto odvětví a autor si klade otázku,do jaké míry lze uplatnit zahraniční poznatky na české akademické pracovníky se všemi jejich specifiky.Na souboru téměř dvou set odborných pracovníků a doktorantských studentů Univerzity Palackého ověřuje hypotézy odvozené z dosavadních poznatků psychogie vědy i své vlastní předpoklady. Zadní strana knihy. Kráceno
Monografie
Keywords: psychologie aplikovaná; Psychology, Applied; věda a výzkum; psychologie, klinická psychologie; věda; Science; Personality; osobnost