Léčivé rostliny pěstujeme - sbíráme - využíváme : kapesní průvodce zelenou medicínou - Neugebauerová, Jarmila; Žďárská, Věra; Nečas, Tomáš; Rehuš, Lubomír; Dufek, Jarmil (Arista Books, 2015)
Léčivé a kořeninové rostliny se vyznačují specifickou schopností působit na lidský organismus. Věděli to už naši předkové a této jejich vlastnosti moudře využívali, ovšem léčení pomocí rostlin existovalo mnohem dříve, vlastně odpradávna. Léčivými činí tyto rostliny obsah účinných látek příznivě ovlivňujících stav našeho těla ve smyslu zdraví. Každá rostlina obsahuje nějakou takovou látku, avšak dlouholetou zkušeností a praxí se dospělo k výběru několika set rostlin, jež se úspěšně využívají v lidové medicíně, anebo ve farmakologii k výrobě léků.
Keywords: Plants, Medicinal; Gardening; alternativní lékařství; botanika; zemědělství a potravinářství; Phytotherapy; Botany; Pharmacognosy; farmakognozie; fytoterapie; léčivé rostliny; zahradničení