Římská úmluva a Nařízení Řím I : komentář v širších souvislostech evropského a mezinárodního práva soukromého : vydání k 17.12.2009 - Bělohlávek, Alexander J (C.H. Beck, 2009)
Systém tzv. Římských instrumentů, tj. Římské úmluvy, Nařízení Řím I a Řím II, představuje pomyslnou páteř kolizní části evropského mezinárodního práva soukromého a z podstatné části nahrazuje ve své aplikaci národní předpisy členských zemí EU, a to nikoliv jen ve vztazích mezi subjekty z těchto států. Jde o úpravu univerzální, která se v případě smluvních a mimosmluvních závazků s mezinárodním prvkem uplatní (až na výjimky) v jednotlivých členských státech EU vždy, t.j. i ve vztahu k zemím jiným, než členským. Nařízení Řím I nyní začíná postupně nahrazovat ve své aplikaci Římskou úmluvu, jíž je ČR vázána od 1. července 2006, a to u smluv uzavřených od 17. prosince 2009.Překládaná publikace je velmi podrobným výkladem jak k Římské úmluvě, tak k Nařízení Řím I a svým způsobem zpracování jde fakticky o prvý podrobný komentář sui generis k Nařízení Řím I v Evropské unii vydávaný právě ve chvíli, kdy lze s praktickou aplikací této úpravy počítat. Jednotlivé otázky, včetně praktických, jsou pojednávány ve velmi širokém rámci související úpravy jak mezinárodního (evropského) práva soukromého, tak často i navazující úpravy hmotněprávní, tuzemské i zahraniční. Publikace je doprovázena rozsáhlým věcným rejstříkem a podrobnou bibliografií. Současně je zde citováno více než 1800 soudních a jiných rozhodnutí jak z České republiky, tak především ze zahraničí, včetně širokého spektra judikatury Soudního dvora Evropských společenství. Přílohou kmenové části komentáře k oběma nástrojům (úmluvě i nařízení) jsou překlady více než dvou desítek národních úprav mezinárodního práva soukromého (kolizního) pro oblast smluvních závazkových vztahů evropských zemí.Vzhledem k explozi civilněprávních vztahů s nadnárodním prvkem (ať již mezinárodním či komunitárním) lze předpokládat, že se bude jednat o praktickou publikaci pro každého, kdo přichází do styku se smluvní problematikou v nadnárodním měřítku. Jde proto o publikaci s širokou využitelností u velké části tuzemské justice, ale i u jiných právnických profesí, zejména pak v advokacii, v praxi notářské, exekutorské, rozhodcovské, ale ve i ve státní správě a samozřejmě rovněž ve výuce na vysokých školách. Svým zpracováním představuje tak publikace nejen praktickou pomůcku, nýbrž i materiál využitelný při studiu evropského a mezinárodního práva soukromého.
Keywords: Římská úmluva; Evropa; Contracts; International Cooperation; soukromý sektor; právní vědy; Jurisprudence; smlouvy; Private Sector; mezinárodní spolupráce; Czech Republic; Nařízení Řím I; Europe; právo, zákonodárství; Česká republika