Zdraví plic v Evropě : fakta a čísla : závažnost onemocnění plic a význam respirační péče v Evropě - Gibson, G. J; Loddenkemper, Robert; Sibille, Yves; Lundbäck, Bo; Fletcher, Monica; Kurfürst, Pavel (European Lung Fundation, 2013)
Publikace je krátkým souhrnem upozorňujícím na společenskou závažnost respiračních nemocí. Měla by upozornit na nutnost řešení uvedené problematiky a přispět k omezení známých nebezpečí. Zvýšenou pozornost je třeba věnovat ochraně především mladé populace, která je vystavována škodlivým vlivům a rizikům vzniku respiračních nemocí již v době dětství a dospívání.
Keywords: mortalita; pracovní expozice; Evropa; Occupational Exposure; rizikové faktory; ekonomika a organizace zdravotní péče; Data Collection; pneumologie a ftizeologie; vystavení vlivu životního prostředí; životní styl; plicní nemoci; Europe; Health Care Economics and Organizations; Česká republika; Czech Republic; Global Health; epidemiologie; celosvětové zdraví; National Health Programs; Lung Diseases; Environmental Exposure; Mortality; Life Style; sběr dat; programy národního zdraví; Risk Factors