Farmaceutický encyklopedický slovník - Kuchař, Miroslav (Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2014)
Rozsáhlý slovník obsahující téměř 4000 hesel z různých oborů, které souvisejí s problematikou léčiv z hlediska jejich farmaceutického a chemického výzkumu, vývoje, technologie výroby, registrační problematiky, patentové ochrany a prodeje. Ke každému heslu je uveden český název (včetně event. alternativních označení), anglický ekvivalent a stručný výklad pojmu, podle potřeby doplněný vzorcem, reakčním schématem nebo dalšími přehlednými informacemi. Hesla jsou uspořádána abecedně a jsou zpracována v jednotné úpravě a jednotnou filosofií. Celé dílo je provázáno četnými křížovými odkazy a českým i anglickým seznamem hesel. Hesla ve slovníku lze orientačně rozdělit do těchto oblastí: farmakochemie, biotechnologie a biochemie, lékové formy, fytofarmaka, výzkum a vývoj léčiv, registrace léčiv, farmakologie, preklinické a klinické hodnocení, analytické metody, patentová ochrana, technologie materiálů a zařízení, informační technologie a farmakoekonomika. Slovník byl koncipován jako dílo otevřené široké komunitě čtenářů. Autoři i redakce vydavatelství VŠCHT Praha věří, že i v dnešní době zahrnuté obrovským množstvím informací nalezne tento slovník dostatek čtenářů, kteří ocení široký rozsah spojený se specifickým charakterem předkládané publikace.
Keywords: Pharmacology; farmacie; Pharmacy; terminologie jako téma; Terminology as Topic; farmakologie; farmacie a farmakologie