Analýza a cílená modulace mechanismů přenosu signálu a opravy poškození DNA u glioblastomu a kmenových buněk glioblastomu jako strategie pro objasnění patogeneze a hledání individualizované, molekulárně-cílené léčby v kombinaci s léčbou klasickou - Bártek, Jiří (2015)
Analýza a cílená modulace mechanismů přenosu signálu a opravy poškození DNA u glioblastomu a kmenových buněk glioblastomu jako strategie pro objasnění patogeneze a hledání individualizované, molekulárně-cílené léčby v kombinaci s léčbou klasickou Hl. řešitel J. Bártek Předmětem projektu je studium mechanismu odpovědi glioblastomu na poškození DNA (např. zářením), s cílem lépe pochopit molekulární patogenezi, radiorezistenci a úlohu kmenových buňek glioblastomu v těchto procesech. K řešení bude využito klinického materiálu a modelu buňečných kultur, imunohistochemie a metod buňečné a molekulární biologie. Projekt přispěje k objasnění rezistence na klasickou léčbu, k odhadu prognózy a individualizaci léčby, včetně návrhu strategie zasahující kmenové buňky nádoru pomocí kombinace klasické radio-/chemoterapie a molekulárně-cílené modulace signalizace a opravy poškozené DNA. Projekt tedy přispěje k řešení závažného problému v onkologii.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: individualizovaná medicína; DNA Damage; hematologie a transfuzní lékařství; CD antigeny; biologie; Immunohistochemistry; cílená molekulární terapie; onkologie; imunohistochemie; glioblastom; Glioblastoma; Antigens, CD; poškození DNA; nádorové biomarkery; Biomarkers, Tumor; Precision Medicine; Molecular Targeted Therapy; vztah dávky záření a odpovědi; Dose-Response Relationship, Radiation