Selekce funkčních spermií pomocí vybraných biomarkerů v diagnostice mužské neplodnosti - Novotný, Jiří (2015)
Předmětem řešení projektu je vyhodnocení efektivity metodiky separace mrtvých (a případně i ubikvitinovaných) spermií u mužů z neplodných párů pomocí MACS na základě porovnání vyšetřovaných biomarkerů spermií v ejakulátu a následně ve spermiích separovaných technikou MACS. Porovnávány budou tyto markery: ubikvitinace (metodou SUTI); fragmentace DNA (metodou SCSA); úroveň OS (metodou EPR); viabilita (na základě funkčnosti mitochondrií). Budou-li spermie po selekci vykazovat signifikantně lepší parametrynež celkový ejakulát, bude dalším krokem zavedení metody separace spermií pomocí MACS do rutinní diagnostiky a léčby andrologického faktoru neplodnosti.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: mužská infertilita; Spermatozoa; Ubiquitination; Infertility, Male; DNA Fragmentation; oxidační stres; fragmentace DNA; elektronová paramagnetická rezonance; Oxidative Stress; Biomarkers; ubikvitinace; spermie; průtoková cytometrie; biologické markery; Electron Spin Resonance Spectroscopy; Flow Cytometry; andrologie