Optimalizace hemodialyzační strategie z hlediska vlivu na minerálovou a kostní nemoc při chronickém onemocnění ledvin - Šafránek, Roman; Sulková, Sylvie; Matysková Kubišová, Michaela; Sobotka, Luboš (2015)
Cílem projektu je optimalizace hemodialyzační strategie z hlediska jejího vlivu na poruchy fosfokalciového metabolismu u pacientů s chronickým selháním ledvin. Při detailní znalosti stavu pacientů z hlediska minerálové a kostní nemoci při chronickém onemocnění ledvin bude u chronicky dialýzovaných pacientů provedeno srovnání koncentrátů dialyzačních roztoků s různými koncentrace kalcia, s a bez obsahu citrátu sodného. Analogická měření budou provedena u hemodiafiltrace při predilučním, postdilučním a mixed-dilučním uspořádání. Naměřená data budou použita k sestavení doporučených návrhů dialyzační strategie stran účinnosti a bezpečnosti dialyzačního procesu, použití dialyzačních roztoků s a bez citrátu sodného s konkrétními koncentracemi kalcia pro jednotlivé koncentráty roztoků a pro specifické skupiny pacientů dle stavu minerálové a kostní nemoci při chronickém onemocnění ledvin.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: klinické lékařství; biologické markery; poruchy metabolismu vápníku; Citrates; minerálová a kostní nemoc při chronickém onemocnění ledvin; metabolické nemoci kostí; Renal Dialysis; citráty; Phosphorus Metabolism Disorders; Hemodialysis Solutions; parathormon; hemodialyzační roztoky; Calcium Metabolism Disorders; chronické selhání ledvin; Clinical Medicine; Biomarkers; poruchy metabolismu fosforu; nefrologie; Parathyroid Hormone; dialýza ledvin; Chronic Kidney Disease-Mineral and Bone Disorder; Bone Diseases, Metabolic; Kidney Failure, Chronic