Individualizovaná léčba chronických myeloproliferativních stavů a myelodysplastického syndromu - studie buněčné metabolomiky - Faber, Edgar; Adam, Tomáš; Divoká, Martina; Divoký, Vladimír; Friedecký, David; Horváthová, Monika; Indrák, Karel; Jarošová, Marie; Rašková Kafková, Leona; Rohoň, Peter (2015)
Analýza profilu metabolomu buněčného modelu nádorových kmenových buněk, BCR-ABL pozitivních buněčných linií senzitivních a rezistentních k imatinibu a buněk získaných od nemocných s chronickou myeloidní leukémií a myelodysplastickým syndromem léčených inhibitory tyrosinových kináz nebo chelátory železa umožní identifikovat metabolomické markery optimální léčebné odpovědi, rezistence a mechanismy jakými chelatační léčba ovlivňuje buněčný cyklus. Získané údaje budou využity k upřesnění prognózy a individualizaci cílené léčby nemocných s uvedenými chorobami krvetvorby.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: myelodysplastické syndromy; Myeloproliferative Disorders; Iron Chelating Agents; hematologie a transfuzní lékařství; Prognosis; tyrosinkinasy; cílená molekulární terapie; Myelodysplastic Syndromes; Biomarkers, Tumor; bcr-abl fúzní proteiny; nádorové biomarkery; Precision Medicine; chelátory; onkologie; Metabolomics; prognóza; Protein-Tyrosine Kinases; Chelating Agents; Fusion Proteins, bcr-abl; chelátory železa; metabolomika; individualizovaná medicína; myeloproliferativní poruchy; Molecular Targeted Therapy