Studium fyzikálně-chemických vlastností polyetylénových UHMWPE artikulačních komponent určujících životnost totálních kloubních náhrad - Pokorný, David; Šlouf, Miroslav (2015)
Hlavním cílem projektu je objektivní hodnocení kvality artikulačních komponent kloubních náhrad, které se vyrábí z polymeru UHMWPE. Kvalita komponent ve většině případů rozhoduje o celkové životnosti náhrady. Hodnocení proběhne na vzorcích UHMWPE z novězaváděných typů polymeru a dále na explantovaných komponentách. Budou měřeny všechny klíčové fyzikálně-chemické charakteristiky UHMWPE: oxidační poškození, stupeň síťování, koncentrace zbytkových radikálů i mechanické vlastnosti. K měření využijeme: IR aESR spektroskopie, světelné a elektronové mikroskopie a mechanických zkoušek. Shora zmíněné, firemní propagací neovlivněné metody umožní zejména objektivní posouzení kvality nových i tradičních typů kloubních náhrad založených na UHMWPE, které jsou k dispozici na trhu v ČR a objasnění příčin opakovaných selhání některých typů kloubních náhrad, které jsou pozorovány v ortopedické praxi. Jedná se o přímo aplikovaný výzkum, řešený multidisciplinární spoluprací klinického a výzkumných pracovišť.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: testování materiálů; ortopedie; artroplastiky kloubů; náhrada kyčelního kloubu; Polyethylenes; mikroskopie elektronová rastrovací; Arthroplasty, Replacement, Hip; Materials Testing; Arthroplasty, Replacement, Knee; polyethyleny; Arthroplasty, Replacement; Microscopy, Electron, Scanning; totální endoprotéza kolene