Multiparametrická charakteristika metabolismu lidských myoblastů ve vztahu k patogenezi svalové slabosti kriticky nemocných - Duška, František (2015)
Myoblasty jsou zodpovědné za reparaci svalové hmoty u nemocných zotavujících se z protrahovaného kritického stavu. Práce si klade za cíl in vitro charakterizovat závislost metabolismu myoblastů získaných z biopsie od prolongovaně kriticky nemocých s těžkou svalovou slabostí a zdravých kontrol v závislosti na nabídce glukózy, mastných kyselin a anabolické stimulaci inzulínem a růstovým hormonem. Umožní to současné měření spotřeby kyslíku a produkce laktátu v reálném čase a současně a opakovaně ve 24 jamkách s možností automatického přidání až 4 enzymových inhibitorů pro případnou lokalizaci metabolického defektu (XF24 Extracellular flux analyzer, Seahorse Bioscience). Metoda bude poprvé aplikována na kulturu lidských myoblastů kultivovaných in vitro. Výsledky mohou přispět ke zdokonalení metabolické podpory u pacientů se svalovou slabostí, zotavujících se z dlouhodobé intenzívní péče.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: biochemie; Metabolism; Growth Hormone; péče o pacienty v kritickém stavu; přežívající; metabolismus; Insulin; růstový hormon; kultivované buňky; Fatty Acids, Unsaturated; Critical Care; myoblasty; Cells, Cultured; glukosa; nenasycené mastné kyseliny; Glucose; Survivors; Myoblasts; sarkopenie; inzulin; Sarcopenia; anesteziologie a intenzivní lékařství