Obtížně léčitelná hypertenze - Václavík, Jan (Mladá fronta, 2015)
Kniha shrnuje epidemiologii, současné možnosti diagnostiky a farmakologické i nefarmakologické postupy léčby pacientů s obtížně léčitelnou a rezistentní arteriální hypertenzí. Důraz je kladen na správné měření krevního tlaku a stanovení diagnózy, podrobné vyšetření pacienta a vyloučení sekundárních příčin hypertenze. Naprostá většina pacientů je léčena farmakologicky kombinací řady antihypertenziv s preferenčním využíváním fixních kombinací. Kniha je určena především internistům, kardiologům a praktickým lékařům. V současné době není publikace na obdobné téma v domácí literatuře dostupná.
Edice postgraduální medicíny
Keywords: Catheter Ablation; léková rezistence; měření krevního tlaku; Drug Resistance; hypertenze; Blood Pressure Determination; Antihypertensive Agents; Hypertension; antihypertenziva; angiologie; katetrizační ablace; kardiologie; Drug Therapy, Combination; kombinovaná farmakoterapie