Přehled judikatury ve věcech zásad soukromého práva. Svazek I., Zásada autonomie vůle - Lavický, Petr (Wolters Kluwer ČR, 2012)
Čtenáři se dostává do rukou kniha, jež je prvním svazkem přehledu judikatury věnovaného zásadám soukromého práva, jež se stále častěji stávají běžnou součástí každodenní aplikační praxe. Zásady mnohdy slouží jako interpretační vodítko ustanovení platného práva, resp. jako jeho určitý korektiv. Tato povaha zásad znamená, že rekodifikace soukromého práva by se použitelnosti judikatury zařazené do tohoto přehledu měla dotknout pouze v minimální míře. První svazek shrnuje a třídí rozhodnutí vyslovující se k zásadě autonomie vůle, a to jak jejím procesněprávním, tak hmotněprávním aspektům. Každé rozhodnutí je upraveno do podoby standardního judikátu. Vyhledávání potřebné judikatury usnadní věcný rejstřík a rejstřík právních předpisů.
Judikatura
Přehledy judikatury ; 87. svazek
Keywords: Czech Republic; Judicial Role; právní vědy; Private Sector; soukromý sektor; Jurisprudence; právo, zákonodárství; Česká republika; role soudu