Standardizovaná průtoková cytometrie jako nástroj pro rychlou a citlivou diagnostiku v hematologii - zavedení EuroFlow protokolů v ČR - Hrušák, Ondřej; Kalina, Tomáš; Špaček, Martin; Mejstříková, Ester; Karban, Josef; Kvasnička, Jan; Korecká, Katarína; Řádek, Martin; Říhová, Lucie; Varmužová, Tamara; Pavková, Zdeňka; Bezděková, Renata (2015)
Projekt si klade za cíl zavést 8-mi barevnou standardizovanou cytometrickou diagnostiku hematologických malignit v návaznosti na evropský projekt Euroflow. Jednotně provedená diagnostika navíc umožní komputační zpracování dat a hledání prognostických vztahů v multicentrických souborech. Důležitou součástí projektu je vývoj jednotného postupu detekce odpovědi na léčbu (stanovení minimální reziduální nemoci), a zavedení metodiky externí kontroly kvality stanovení. Projekt je navržen jako projekt multicentrický se zastoupením 4 významných diagnostických center tak, aby bylo zajištěno dostatečné zastoupení všech klinických skupin hematologických malignit.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Mass Screening; Decision Support Techniques; Neoplasm, Residual; hematologické nádory; imunofenotypizace; onkologie; Flow Cytometry; referenční standardy; Česká republika; průtoková cytometrie; Immunophenotyping; Hematologic Neoplasms; Reference Standards; plošný screening; hematologie a transfuzní lékařství; metody pro podporu rozhodování; reziduální nádor; Czech Republic