Úloha peptidových hormonů ovlivňujících apetit v závislosti na opiátech a alkoholu - Šustková, Magdaléna; Popov, Petr (2015)
Aktuálně vzrůstá počet prací jež zkoumají vztahy mezi hormony ovlivňujícími apetit (appetite regulating peptides; ARP), poruchami příjmu potravy a drogovými závislostmi s nadějí, že studium povede k nalezení nového léčebného přístupu k závislostem. Řadastudií tento předpoklad podporuje zejména u alkoholismu, u opiátové závislosti jsou tyto vztahy dosud minimálně probádané. Proto chceme v projektu studovat úlohu ghrelinu, orexinu, insulinu a leptinu u opiátové závislosti (morfin, fentanyl), v experimentálních modelech (i) abstinenčního syndromu, (ii) relapsu, (iii) strachu a úzkostí provázejících závislost. V těchto modelech (myši, potkani) ověříme předpokládaný ?léčebný? efekt antagonistů ghrelinu a orexinu. K testování vztahů užijeme metody (i) behaviourální (explorační lokomoce; test aversivní vokalizace; vyvýšené bludiště), (ii) molekulární (měření plazmatických koncentrací vybraných ARP), (iii) neurochemické (CNS mikrodialýza in vivo). V klinické části doplníme údaje u heroinistů a alkoholiků.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: biochemie; Substance Withdrawal Syndrome; Opioid-Related Disorders; Therapeutics; poruchy spojené s užíváním opiátů; uživatelé drog; Drug Users; Orexin Receptors; poruchy příjmu potravy; Recurrence; alkoholismus; Ghrelin; Alcoholism; Appetite; terapie; modely u zvířat; ghrelin; Models, Animal; Feeding and Eating Disorders; Clinical Medicine; klinické lékařství; chuť k jídlu; recidiva; abstinenční syndrom; nutriční terapie, dietoterapie a výživa; peptidové hormony; orexinové receptory; Peptide Hormones