Ischemicko reperfuzní poškození u akutního infarktu myokardu - Bis, Josef (2015)
Poškození kardiomyocytů při akutním infarktu myokardu je v až 50% procentech případů způsobeno reperfuzí a excesivním uvolněním volných kyslíkových radikálů. Kyslíkové radikály není možné měřit přímo, pouze pomocí produktů oxidace. Oxidativní poškození DNA způsobené volnými kyslíkovými radikály, detekované v lymfocytech pomocí kometového testu, umožní měření reperfuzního poškození. K určení zdrojového kompartmentu radikálů bude stanoveno postižení DNA v koronárním sinu v porovnání s periferními leukocyty. Stanovení reperfuzního poškození a jeho kvantifikace jsou klíčem k jeho ovlivnění.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: reaktivní formy kyslíku; kometový test; infarkt myokardu přední stěny; DNA Damage; Myocytes, Cardiac; Myocardial Reperfusion Injury; poškození DNA; Myocardial Ischemia; ischemická choroba srdeční; Comet Assay; Reactive Oxygen Species; kardiologie; Anterior Wall Myocardial Infarction; reperfuzní poškození myokardu; kardiomyocyty