Funkční magnetická rezonance a traktografie; využití pro hodnocení řečových oblastí u pacientů s temporální epilepsií - Charvát, František; Marusič, Petr; Vrána, Jiří; Belšan, Tomáš; Bradáč, Ondřej; Mohapl, Milan; Meluzín, Jan; Kršek, Pavel; Hořínek, Daniel; Amlerová, Jana; Javůrková, Alena; Martinkovič, Lukáš; et al. (2015)
Temporální resekce je nejčastějším epileptochirurgickým zákrokem. Moderní funkční neurozobrazení může hrát důležitou roli v predikci rizika zhoršení kognitivních funkcí, zejména pojmenování, po temporální resekci v řečově dominantní mozkové hemisféře. Cílem projektu je stanovit roli funkční magnetické rezonance (fMR) a kombinované fMR/traktografie v určení organizace řečových funkcí a schopnosti pojmenování u pacientů s temporální epilepsií. Data z funkčního neurozobrazení budou korelována s výsledky neuropsychologických testů rutinních a experimentálních (pojmenování), s klinickými daty a s výsledky MR volumetrie temporálního pólu a hippokampu. Do studie budou zařazeni pacienti s refrakterní epilepsií temporální laloku, indikovaní k operačnímu výkonu.Studie zahrne cca 60 pacientů a 20 kontrolních subjektů. Projekt poskytne kromě důležitých informací stran organizace řečových oblastí u pacientů s temporální epilepsií zejména možnost predikce rizika pooperačního deficitu v pojmenování.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Magnetic Resonance Imaging; snížení rizika poškození; stereotaktické techniky; Neuropsychological Tests; měření tvorby řeči; Epilepsy, Temporal Lobe; přední temporální lobektomie; difuzní magnetická rezonance; Outcome and Process Assessment, Health Care; kvalita života; neuropsychologické testy; magnetická rezonanční tomografie; epilepsie temporálního laloku; pooperační komplikace; neurologie; Harm Reduction; Postoperative Complications; Speech Production Measurement; Diffusion Magnetic Resonance Imaging; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); Stereotaxic Techniques; Quality of Life; Anterior Temporal Lobectomy