Božkové : životní osudy a práce Josefa Božka a jeho synů - Streit, Jiří (SNTL, 1953)
Kniha podává v dobovém rámci životopis geniálního vynálezce a konstruktéra prvního parovozu v Evropě - Josefa Božka; líčí životní osudy jeho obou synů, Romualda a Františka, a zároveň hodnotí jejich činnost jako výsledek rodinnýchvlivů a tlaku hospodářských podmínek. Popisuje studia Josefa Božka, jeho spolupráci s Gerstnerem na pražském stavovském technickém učilišti, jeho vynálezy, činnost v oboru orthopedie, produkce s parovozem a parní lodí i návrat khodinářství po utrpěných finančních ztrátách. Zabývá se dále vznikem firmy "Božek a synové", její vývoj pak sleduje. Druhá část knihy probírá práci obou Božkových synů, z nichž František, který spolu se svým bratrem Romualdem mápodíl na rozvoji pražské divadelní jevištní techniky, nakonec působil na pražském českém polytechnickém ústavu jako mechanik a Romuald projevil své mimořádné nadání jako vynálezce, podnikatel i konstruktér a dokonce ukázal ischopnosti hudební. Životopisec hodnotí postoj všech tří Božků ke kolektivu.
Knižnice dějin techniky
Keywords: technologie; Inventions; Česká republika; Inventors; Technology; vynálezy; technika; Czech Republic; vynálezci