Mizející mikroby : jak nadměrné užívání antibiotik vyvolává epidemie moderní doby - Blaser, Martin J; Orlíková, Jana (Slovart, 2015)
V knize Mizející mikroby se dr. Martin Blaser vrací zpět k objevu antibiotik, který předznamenal zlatý věk lékařství, sleduje, jak následné nadužívání těchto zdánlivě zázračných léků zanechává stopu na našich ústrojích a přispívá ke zvýšenému výskytu obezity, astmatu, alergií, cukrovky a určitých druhů rakoviny, tedy toho, co Blaser nazývá epidemiemi moderní doby. Blaserova pozorování naznačují, že užívání antibiotik v raném dětství představuje největší riziko pro dlouhodobé zdraví, a je až znepokojivé, že americkým dětem je v průměru sedmnáctkrát předepsána léčba antibiotiky, než dosáhnou dvaceti let. O důležitý kontakt s mikrobiomy matek připravuje děti i císařský řez. Blaser nás zavádí do své laboratoře a popisuje průlomové objevy.
Keywords: Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; farmacie a farmakologie; Microbiota; antibakteriální látky; Polypharmacy; obezita; Anti-Bacterial Agents; mikrobiota; Obesity; epidemiologie; polypharmacy; mikrobiologické jevy; nežádoucí účinky léčiv; Microbiological Phenomena