Základy arteterapie - Šicková-Fabrici, Jaroslava; Křížová, Jana; Hubáčková, Tereza (Portál, 2016)
Arteterapie umožňuje uvolnění a vyjádření emocí, pomáhá k porozumění sobě i druhým a k překonání nejrůznějších problémů. Autorka nabízí přehled teoretických východisek arteterapie a vyčleňuje cílové skupiny klientů, pro něž je vhodná. Přibližuje cíle arteterapie, které spočívají hlavně v budování komunikace, kreativity, spontaneity, nacházení smyslu života a kompenzace případného handicapu. Kniha se zabývá kresbou a malbou v kontextu arteterapie, největší prostor však dostává činnost s hlínou. Jsou zde popsány jednotlivé arteterapeutické techniky práce s hlínou a způsoby jejich aplikace pro různé cílové skupiny klientů. V rozšířeném vydání knihy se nacházejí nové kazuistiky lidí, s nimiž autorka během své praxe pracovala a kteří ilustrují účinky arteterapie. Nové vydání bylo rovněž doplněno o otázky arteterapeutického výzkumu (zejména jeho kvalitativní formy), významu a využití výtvarných materiálů a médií v arteterapii (fotografie, sklo, písek, sádra, kámen) a o otázky priorit a standardů současného arteterapeutického vzdělávání v českém, slovenském i evropském kontextu.
Keywords: Art Therapy; arteterapie; psychoterapie