Psychopatologie všedního života : o zapomínání, přeřeknutí, přehmátnutí, pověře a omylu - Freud, Sigmund; Friedmann, Ota (Portál, 2016)
Kniha z roku 1901 je založená na výzkumech chybných úkonů (zapomínání, přeřeknutí, chybné čtení, přepsání, přehmátnutí atd.). Ty lze podle Freuda racionálně vysvětlit jako produkt činnosti nevědomí, a vyloučit tak pouhou náhodu. Protože chybné úkony projevuje každý z nás, jsme podle autora všichni tak trochu neurotici. Kniha, která není tolik zatížena teorií a je spíše praktická než spekulativní, může sloužit jako vhodný úvod do Freudova učení. Řadí se zároveň mezi vůbec nejznámější Freudovy spisy a je považována za důležitý příspěvek nejen studia psychopatologie, ale i lingvistiky, sémantiky a filosofie.
Keywords: Psychopathology; psychoanalýza; Psychoanalytic Interpretation; psychologie, klinická psychologie; psychoanalytická interpretace; Memory Disorders; psychopatologie; poruchy paměti; patologie; Psychoanalysis