In vivo fosforová spektroskopie při 3T - Dezortová, Monika (2016)
Projekt sleduje dva základní cíle. Jednak jde o část metodickou, kdy se obnoví možnosti klinického vyšetřování pacientů pomocí in vivo fosforové MR spektroskopie, které není v současné době v ČR dostupné. Bude tak možné neinvazivně sledovat metabolismus svalové (včetně srdeční) nebo jaterní tkáně na základě intracelulárních koncentrací metabolitů obsahujících fosfor (např. ATP, fosfokreatin). Provedení výpočtů a kalibrací umožní použít metodu pro rutinní klinické vyšetřování svalů, srdce a jater včetně zátěžového testu s použitím ergometru. Prvním souborem nemocných budou pacienti s diabetem, u kterých se bude sledovat metabolismus kosterního svalu a jater v závislosti na klinickém stavu a léčbě, posléze se předpokládá rozšíření na skupinu pacientů s onemocněním srdce. Vzhledem k neinvazivnosti metody dojde ke zlepšení diagnostických možností bez invazivních zásahů a tím i komfortu vyšetření pro pacienty. V budoucnu by měla být metoda dostupná i pro další lékařské obory, které toto vyšetření vyžadují.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: tělesná námaha; Physical Exertion; diabetes mellitus; Ergometry; magnetická rezonanční spektroskopie; izotopy fosforu; bérec; Diabetes Mellitus; Magnetic Resonance Spectroscopy; radiologie, nukleární medicína a zobrazovací metody; Leg; ergometrie; Phosphorus Isotopes