Výskyt a význam defektů mitochondriálního metabolismu v myokardu pacientů s terminálním srdečním selháním - Melenovský, Vojtěch; Houštěk, Josef (2016)
Cílem projektu je objasnit, jak často jsou v myokardu pacientů s pokročilým ChSS přítomny abnormality mitochondriálního energetického aparátu a popsat mechanismy, které k těmto poruchám vedou. Budou studovány změny funkce a struktury energetického aparátu mitochondrií ve vztahu k počtu kopií mtDNA, přítomnosti somatických a dědičných mtDNA mutací, stupni heteroplasmie a stupni oxidativního poškození mitochondriálních komponent v explantovaném myokardu. Dále bude analyzován vztah mitochondriálních anormalit k fenotypu pacientů, základní příčině dysfunkce srdce, přítomnosti diabetu, věku a pohlaví a bude studován efekt hemodynamického odlehčení mechanickou srdeční podporou na mitochondriální funkci kardiomyocytů. Projekt umožní získat nové poznatky pro objasnění patogeneze nejzávažnějších poruch myokardu, umožní zavedení nových diagnostických metod (diagnostika mitochondriálních kardiomyopatií) a může přispět k zavedení nových terapeutických postupů.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: kardiologie; nemoci srdce; Heart Diseases; srdeční selhání; Heart Failure