Příběh lidského těla : evoluce, zdraví a nemoci - Lieberman, Daniel; Vicari, Jaromír (Jan Melvil Publishing, 2016)
Daniel E. Lieberman, vedoucí katedry lidské evoluční biologie na Harvardově univerzitě a přední osobnost oboru, v této zásadní knize srozumitelně a poutavě popisuje vývoj, kterým lidské tělo za miliony let prošlo. Přitom vysvětluje, jak narůstající nesoulad mezi směsicí adaptací našich těl z doby kamenné a pokrokem moderního světa vede k paradoxu – souběžnému nárůstu dlouhověkosti a chronické nemocnosti. Příběh lidského těla brilantně osvětluje transformace, které přispěly ke klíčovým adaptacím těla: osvojení chůze po dvou, přechod na jinou než ovocnou stravu, opatřování potravy lovem a sběrem, díky kterému máme tak mimořádné předpoklady pro vytrvalostní disciplíny, vývoj velmi velkého mozku, vzestup kulturních dovedností. Lieberman dále objasňuje, jak se kulturní evoluce liší od biologické evoluce a jakou další proměnou prošla naše těla v průběhu zemědělské a průmyslové revoluce. Lieberman se domnívá, že mnohé z chronických nemocí přetrvávají a v některých případech i zesilují v důsledku „dysevoluce“, zhoubné dynamiky, kdy se léčí jen příznaky těchto chorob, a ne jejich příčiny. Navrhuje, abychom se nechali poznatky o evoluci postrkávat, tlačit a třeba i donutit k vytvoření zdravějšího prostředí.
Pod povrchem
Keywords: Physiology; biologická evoluce; nemoc; Health; biologie; fyziologie výživy; antropologie; Anthropology, Physical; zdraví; fyziologická adaptace; Human Body; Disease; Cultural Evolution; Nutritional Physiological Phenomena; lidské tělo; fyziologie; Adaptation, Physiological; antropologie fyzická; Biological Evolution; kulturní evoluce