Atlas vaskulární diagnostiky a intervenčních výkonů - Procházka, Václav; Novobilský, Petr (Maxdorf, 2017)
Po úspěchu knihy Vaskulární diagnostika a intervenční výkony přichází kolektiv FN Ostrava vedený MUDr. Václavem Procházkou, Ph.D., MSc., s druhou publikací, tentokrát prakticky koncipovaným atlasem. Ten by měl být vhodným doplňkem první knihy, neboť ilustruje a prakticky vysvětluje radiologické nálezy v povodí cév celého těla. Použité techniky zahrnují aortografii a arteriografii periferních tepen i flebografii, neinvazivní metody vyšetření cévního systému - dopplerovskou ultrasonografii, CT angiografii a MR angiografii. Invazivní metodou je pak aplikace pozitivní nebo negativní kontrastní látky přímo do lumina cév a jejich klasické RTG zobrazení, arteriální řečiště lze zobrazit buď přímou perkutánní punkcí nebo Seldingerovou katetrizační technikou.
Keywords: Radiology, Interventional; intervenční radiologie; angiologie; intervenční radiografie; Radiography, Interventional; radiologie, nukleární medicína a zobrazovací metody; nemoci cév; Vascular Diseases