Nesmíš si povšimnout : variace na téma ráje : realita dětství a dogmata psychoanalýzy - Miller, Alice; Babka, Petr (Stanislav Juhaňák - Triton, 2016)
Nesmíš si povšimnout – nesmíš si uvědomit, co se ti kdysi přihodilo a co dál nevědomky opakuješ. Psycholožka Alice Millerová tento mlčky předávaný příkaz přirovnává k náboženským přikázáním, o nichž se přece také nediskutuje... Protože ten, kdo je začne zpochybňovat nebo se jen ptát po jejich původu a smyslu, je už jednou nohou mimo věroučný systém. O to těžší je uvažovat o starých a „osvědčených“ přístupech ve výchově, předávaných z generace na generaci. Situace, do nichž rodiče staví své děti, jsou často opakováním situací, v nichž se oni sami ocitali ve svém dětství. A k přerušení tohoto řetězce je potřeba mnohem víc, než jenom uvědomit si jeho existenci, jak ukazuje příběh zakladatele psychoanalýzy, Sigmunda Freuda.
Keywords: Psychoanalytic Theory; psychoanalytická teorie; psychoanalýza; psychické trauma; Child Development; Psychoanalysis; psychoterapie; Psychological Trauma; vývoj dítěte; psychologie, klinická psychologie; Psychotherapy; Unconscious, Psychology; nevědomí (psychologie)