Rozsáhlá reprezentativní duální optimalizační a validační studie neinvazivní prenatální diagnostiky RHD a KEL genotypu plodu pro bezprostřední zavedení do rutinní klinické praxe - Ľubušký, Marek; Vrtěl, Radek; Vodička, Radek; Holusková, Iva; Studničková, Martina; Galuszková, Dana; Vomáčková, Katherine; Böhmová, Jana (2016)
Cílem projektu je zavedení metodiky pro stanovení RHD a KELL genotypu plodu z volné fetální DNA cirkulující v periferní krvi těhotné ženy. Vyšetření musí být přesné, spolehlivé a dostupné, tak aby bylo rutinně využitelné v klinické praxi. Dosud nebyla v České republice provedena skutečná validace metodiky na reprezentativním souboru vzorků těhotných a pozitivních i negativních kontrol, ze které by se mohlo vycházet při zavádění této metodiky do klinické praxe.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Pregnancy Complications, Hematologic; Kell Blood-Group System; Rh izoimunizace; Genotype; Rho(D) Immune Globulin; Rho(D) imunoglobulin; hemolytická nemoc plodu a novorozence; genotypizační techniky; krevní skupiny - systém Kell; ženy; Rh-Hr Blood-Group System; krevní skupiny - systém Rh-Hr; genotyp; Fetal Blood; Genotyping Techniques; prenatální diagnóza; Rh Isoimmunization; onemocnění periferních cév; Pregnant People; těhotné ženy; perinatologie a neonatologie; fetální krev; Erythroblastosis, Fetal; gynekologie a porodnictví; Prenatal Diagnosis; Women; Peripheral Vascular Diseases; hematologické komplikace těhotenství