Implementace ultrazvukového vyšetření do klinického stagingu karcinomu děložního hrdla - Fischerová, Daniela; Zikán, Michal; Pinkavová, Ivana; Sláma, Jiří; Frühauf, Filip; Dundr, Pavel (2016)
Přesný klinický staging je klíčový pro management pacientek v časných stádiích karcinomu děložního hrdla. Ultrazvukové vyšetření má oproti dosud standardně využívané magnetické rezonanci výhodu dynamického vyšetření kombinovaného s funkčním dopplerovským zobrazením, umožňuje velmi přesný lokální staging s následnou individualizací léčby. Přesnost ultrazvuku je srovnatelná s magnetickou rezonancí, ultrazvukové vyšetření však vyžaduje značnou erudici vyšetřujícího. Navrhovaný projekt zkoumá, zda je tato erudice přenositelná, v jakých parametrech a za jakých podmínek, a stanovuje pravidla a podmínky pro získání a udržení erudice v ultrazvukovém vyšetření děložního hrdla. Tato problematika je v současnosti široce diskutována a je klíčová pro zavedení ultrazvuku do běžné klinické praxe v onkogynekologii.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Neoplasm Staging; Uterine Cervical Neoplasms; individualizovaná medicína; Ultrasound, High-Intensity Focused, Transrectal; Precision Medicine; ženy; staging nádorů; transrektální ultrazvuk o vysoké intenzitě; gynekologie a porodnictví; Ultrasonography; onkologie; ultrasonografie; Carcinoma; nádory děložního čípku; Women; karcinom