Význam lymfatického mapování k individualizaci a redukci radikality chirurgické léčby časných stádií karcinomu děložního hrdla - Rob, Lukáš (2016)
Prvním cílem je rozšířit naše znalostí o peroperačním mapování pomocí Patentblau a radiokoloidu Technecia u časných stadií cervikálních karcinomů a vypracovat v praxi použitelný protokol peroperačního a definitivního histopatologického zpracování detekovaných sentinelových uzlin. Prioritou je rozšířit pilotní zkušenosti s vlastní chirurgickou technikou selektivní extirpace lymfatických trunků v paracervixu u žen s negativními sentinelovými uzlinami a vypracovat metodiku definitivního histopatologického zpracování získaných tkání a analyzovat a vyhodnotit přínos experimentálního protokolu radikalitu redukujících výkonů u časných stadií cervikálních karcinomů včetně fertilitu zachovávajících postupů. Závěrečným cílem je vypracovat návrh nových léčebných protokolů (guideline) u časných stadií cervikálních karcinomů s možností využití detekce sentinelových uzlin.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: individualizovaná medicína; lymfadenektomie; Neoadjuvant Therapy; časná detekce nádoru; Women; lymfedém; neoadjuvantní terapie; Multicenter Studies as Topic; kvalita života; staging nádorů; Lymph Node Excision; gynekologie a porodnictví; Antineoplastic Protocols; nádory děložního čípku; Minimally Invasive Surgical Procedures; biopsie sentinelové lymfatické uzliny; multicentrické studie jako téma; prospektivní studie; ženy; Prospective Studies; Lymphedema; Sentinel Lymph Node Biopsy; Uterine Cervical Neoplasms; Early Detection of Cancer; Precision Medicine; miniinvazivní chirurgické výkony; Quality of Life; Neoplasm Staging; protokoly protinádorové léčby; onkologie