Prevalence anální HPV infekce u pacientek léčených pro těžkou dysplazii děložního hrdla a její vztah k sexuálnímu chování - Sláma, Jiří; Cibula, David; Sehnal, Borek; Zima, Tomáš; Halaška, Michael (2016)
Velmi omezený počet vědeckých prací dosud studoval prevalenci infekce HR HPV v anu a současně na děložním hrdle u žen s prokázanou CIN 2/3. Žádná dostupná studie nehodnotila u takové populace souvislost mezi anální HPV infekcí a rizikovým sexuálním chováním ani podíl spontánní clearance anální HPV infekce po chirurgickém ošetření děložního hrdla. Cílem výzkumu je pomocí vysoce citlivého HPV testu stanovit prevalenci anální infekce u žen s CIN 2/3, porovnat prevalenci genotypů HPV v anu a děložním hrdle a sledovat vývoj anální HPV infekce po ošetření děložního hrdla.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Research Design; průzkumy a dotazníky; Papillomavirus Infections; Women; Anus Neoplasms; Surveys and Questionnaires; přenos infekční nemoci; infekční lékařství; gynekologie a porodnictví; Squamous Intraepithelial Lesions of the Cervix; dlaždicová intraepiteliální léze cervixu; nádory děložního čípku; Disease Transmission, Infectious; Sexual Behavior; sexuální chování; ženy; riziko; infekce papilomavirem; Uterine Cervical Neoplasms; Uterine Cervical Dysplasia; Risk; výzkumný projekt; dysplazie děložního hrdla; nádory anu