Genetické a environmentální faktory u poruch příjmu potravy. Nové endofenotypy a genetické přístupy - Papežová, Hana; Martásek, Pavel; Yamamotová, Anna; Žuchová, Svetlana; Bulant, Josef; Králík, Lubomír; Šlachtová, Lenka (2016)
Genetické studie poruch příjmu potravy (AN, BN a BED), které mají multifaktoriální příčinu vzniku, vyžadují upřesnění fenotypizace jednotlivých subtypů onemocnění a studie vztahů mezi nimi a vlivy enviromentu. Současná fenotypizace neodpovídá klinicky používané klasifikaci. Proto autoři navrhují přidat k sledování a upřesnění charakteristik endofenotypů (neurofyziologické koreláty, měření bolesti, hyperaktivity a kognitivních faktorů v patologickém vnímání vlastního těla) ještě koreláty genetické. V genetické části projektu budou studovány varianty baterie genů, související se vznikem AN a BN a/nebo modifikují jejich průběh a vyústění. Zaměříme se na geny ovlivňující centrální mechanismus regulace příjmu potravy, související se stresovými faktory: receptory serotoninu, dopaminu, stresové proteiny, neurotrofní faktor; insulin-like growth factor-2; COMT a poprvé u PPP i geny pro tvorbu plynných molekul, jejichž polymorfizmy podle některých studií ovlivňují chování.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: záchvatovité přejídání; nemoc vyvolaná prostředím; psychiatrie; biologie; mentální anorexie; poruchy příjmu potravy; environmentální vědy; Meta-Analysis as Topic; Environmental Illness; bulimia nervosa; Binge-Eating Disorder; exom; endofenotypy; genetika, lékařská genetika; Genetic Predisposition to Disease; genetická predispozice k nemoci; Exome; Feeding and Eating Disorders; Endophenotypes; Anorexia Nervosa; metaanalýza jako téma; Bulimia Nervosa