Markery neurodegenerace v diferenciální diagnostice parkinsonských syndromů - Kaňovský, Petr (2016)
Parkinsonský syndrom je charakterizován bradykinezí, klidovým třesem, rigiditou a posturálními poruchami. Jeho nejčastější příčinou (asi 80% případů) je idiopatická Parkinsonova nemoc. Ale také celá řada dalších neurodegenerativních onemocnění, jako např. demence s Lewyho tělísky, progresivní supranukleární paralýza, multisystémová atrofie, kortikobazální degenerace a jiné., se mohou manifestovat parkinsonským syndromem. Diferenciální diagnostika mezi jednotlivými onemocněními je značně limitována. Cílem projektu bude u pacientů s příznaky parkinsonského syndromu a u věkově identické kontrolní skupiny provést podrobné vyšetření séra a mozkomíšního moku se stanovením hladin markerů neurodegenerace, zánětu, onkomarkrů, ukazetelů tkáňové destrukce a dalších. Hladiny těchto markerů budou nadále po odběru srovnávány s průběhem onemocnění, jeho případnou progresí či vývoj v jiné onemocnění. Získané informace by poté mohly vést k určení možného prediktivního faktoru určujícího diagnózu onemocnění.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Diagnosis, Differential; diferenciální diagnóza; Tryptophan; Neurodegenerative Diseases; Phenotype; fenotyp; Cerebrospinal Fluid; mozkomíšní mok; Parkinsonova nemoc; tryptofan; tandemová hmotnostní spektrometrie; Parkinson Disease; neurodegenerativní nemoci; neurologie; Tandem Mass Spectrometry