Žité zkušenosti rodin dětí s těžkým kombinovaným postižením - Kantor, Jiří; Michalíková, Marcela; Ludíková, Libuše; Kantorová, Zuzana (Univerzita Palackého v Olomouci, 2015)
Cílem publikace je přiblížit žité zkušenosti rodin dětí s těžkým kombinovaným postižením na základě teoretické analýzy odborných zdrojů i původního výzkumného šetření. Do výzkumného souboru bylo zařazeno 11 účastníků, s nimiž byly realizovány polostrukturované rozhovory. Další data byla získána z případových studií dětí a jejich dokumentace. Data byla analyzována prostřednictvím metodiky van Manenovy analýzy žitých zkušeností. Výsledky výzkumu zahrnují identifikaci čtyř témat, která byla označena jako \"ztráty a omezení\", \"náročná péče\", \"proměny žitých zkušeností\" a \"zkušenosti rodin s podporou\". Výsledky teoretické analýzy i výzkumné studie byly diskutovány především vzhledem k možnostem zlepšení kvality odborné podpory rodin prostřednictvím konkrétních návrhů a intervencí.
Monografie
Keywords: speciální vzdělávání; sociologie; Czech Republic; výzkum; Resilience, Psychological; Education, Special; zdravotně postižení; postižené děti; pedagogika; rodinné vztahy; Children with Disabilities; Family Relations; Česká republika; Research; psychická odolnost