Klinické a paraklinické markery roztroušené sklerózy - korelace se současným stavem pacienta a predikce průběhu nemoci - Horáková, Dana; Vaněčková, Manuela; Kubala Havrdová, Eva; Seidl, Zdeněk; Uher, Tomáš (2016)
Roztroušená skleróza (RS) je chronické onemocnění nervového systému postihující převážně mladé jedince. U většiny nemocných způsobuje nemoc bez léčby závažnou invaliditu během 10-20 let. RS neumíme vyléčit, jsme pouze schopni zpomalit její průběh pomocí včasné protizánětlivé léčby. Účinnost dostupných léků je ovšem u individuálních pacientů vysoce variabilní. Proto jsou přesná kvantifikace aktivity nemoci a správná identifikace odpovídavosti na jednotlivé léky klíčové. V současnosti užíváné klinické proměnné (ataky a škála EDSS) jsou pro tyto účely nedostačující. Cílem projektu je identifikovat klinické a paraklinické parametry s lepší individuální popisnou a prediktivní hodnotou. Mezi testované klinické parametry zahrneme závažnost atak, hodnotící škálu MSFC a neuropsychologické testy. Dále budeme testovat nové metody magnetické rezonance, jako je celková a regionální atrofie mozku, které jsou specifičtější než konvenční rezonanční postupy. Novou testovanou metodou bude optická koherentní tomografie.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Young Adult; optická koherentní tomografie; biologické markery; magnetická rezonanční tomografie; Biomarkers; mladý dospělý; Age of Onset; Multiple Sclerosis; neuropsychologie; prognóza; věk při počátku nemoci; Neuropsychology; individualizovaná medicína; Adult; dospělí; Tomography, Optical Coherence; prediktivní hodnota testů; roztroušená skleróza; Prognosis; neurologie; Precision Medicine; Magnetic Resonance Imaging; Predictive Value of Tests