Spondylogenní komprese krční míchy - prevalence, diagnostika a prognóza - Bednařík, Josef (2016)
Předmětem projektu je spondylogenní komprese krční míchy, jejíž prevalence a optimální praktický management nejsou dosud známy. V souboru náhodně vybraných dobrovolníků, jehož nezbytný rozsah byl vzhledem k očekávané prevalenci odhadnut na 181 probandů, bude provedeno vyšetření krční páteře a míchy magnetickou rezonancí s cílem odhadnout s přesností 95 % prevalenci spondylogenní komprese a následným klinickým vyšetřením určit podíl klinicky manifestních jedinců. Současně bude prospektivně sledován soubor 100 pacientů s asymptomatickou kompresí krční míchy po dobu minimálně 2 let s cílem zaznamenat případný rozvoj klinicky manifestní myelopatie jako hlavního cílového parametru. Zpětně budou poté analyzovány demografické, klinické, elektrofyziologické a zobrazovací parametry zjištěné na počátku sledování, jako potenciální prediktory této progrese včetně parametrů zobrazení tenzorů difúze v magnetické rezonanci jako nového, potenciálně citlivého indikátoru incipientní myelopatie.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: věkové faktory; rizikové faktory; nemoci míchy; magnetická rezonanční tomografie; Prevalence; Neurodegenerative Diseases; krční obratle; Prognosis; neurologie; Diffusion Tensor Imaging; Cervical Vertebrae; Magnetic Resonance Imaging; Spinal Cord Diseases; prognóza; diagnostické techniky neurologické; Age Factors; Spinal Cord Compression; Risk Factors; neurodegenerativní nemoci; Diagnostic Techniques, Neurological; komprese míchy; zobrazování difuzních tenzorů; prevalence