Specifické charakteristiky neuropatické bolesti centrálního a periferního typu - Vlčková, Eva; Mičánková Adamová, Blanka (2016)
Projekt je zaměřen na rozšíření poznatků o patofyziologii chronické bolesti a to zejména centrální neuropatické bolesti při roztroušené skleróze a bolesti smíšení periferní neuropatické a nociceptivní u pacientů s chronickým lumbagem s využitím metod kvantitativního testování senzitivity a jejich dynamických aplikací. Projekt bude realizován pomocí průřezového detailního zhodnocení percepce řady senzitivních modalit včetně bolesti a posouzení funkce jejích centrálních modulačních mechanismů u rozsáhlého souboru pacientů s chronickou bolestí výše zmíněné etiologie, zdravých kontrol a pacientů s roztroušenou sklerózou bez neuropatické bolesti. Získané nálezy budou vyhodnoceny ve vztahu ke klinicky či elektrofyziologicky prokázaným známkám dysfunkce centrálního či periferního nervového systému a nálezům zobrazovacích metod a bude zhodnocen jejich význam v patofyziologii chronické bolesti u roztroušené sklerózy a chronického lumbaga.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: chronická nemoc; neuralgie; senzitivita a specificita; Diffuse Noxious Inhibitory Control; Multiple Sclerosis; lumbalgie; Software; průzkumy a dotazníky; senzorické prahy; bolest - postupné ovlivňování; Predictive Value of Tests; Sensory Thresholds; neurologie; elektrofyziologie; Surveys and Questionnaires; roztroušená skleróza; Sensitivity and Specificity; Chronic Disease; Electrophysiology; software; Low Back Pain; prediktivní hodnota testů; Neuralgia