Láska a věda : paměti - Vilček, J; Harrison Lipenská, Kateřina (Prostor, 2016)
Kniha pamětí mikrobiologa Jána Vilčeka určitě zaujme i čtenáře, kteří zrovna nebádají v laboratoři nad nějakým novým lékem. Předkládá životní příběh zajímavý, dobrodružný, plný zvratů. Jako dítě židovských rodičů byl v ohrožení života v době slovenského státu, s pomocí rodičů však přečkal toto těžké období bez úhony. Při studiu na lékařské fakultě bratislavské univerzity se začal zajímat o výzkumné programy a to určilo jeho další cestu. Nejdříve do Virologického ústavu v Bratislavě a odtud dále do světa. Jeho vědecká kariéra se naplno rozvinula ve Spojených státech amerických, když ho jako československého emigranta bez peněz zaměstnala Newyorská univerzita. Tam – ve vlastní laboratoři – se vydal na dobrodružnou cestu objevování, na jejímž konci stál nový lék s názvem Remicade.
Keywords: emigranti a imigranti; Spojené státy americké; Emigrants and Immigrants; History, 21st Century; mikrobiologie; dějiny 20. století; History, 20th Century; dějiny 21. století; United States; Slovakia; mikrobiologie, lékařská mikrobiologie; Slovenská republika; Science; Microbiology; Československo; věda; lékaři; Czechoslovakia; Physicians