Využití nových sekvenčních a genotypizačních metod DNA analýzy pro efektivní diagnostiku méně častých a nových typů dědičné neuropatie Charcot-Marie-Tooth - Seeman, Pavel (2016)
Dědičná neuropatie Charcot-Marie-Tooth (CMT) je nejčastějším dědičným neurologickým onemocněním a patří s prevalencí až 1:2500 mezi nejčastější geneticky podmíněná onemocnění vůbec. V ČR je tedy chorobou CMT postiženo až 4000 osob. CMT je příkladem skupiny chorob s extrémní genetickou heterogenitou, kdy mutace v již více než 50 různých genech mohou být příčinou CMT. V posledních 2-3 letech došlo k rychlému rozvoji a dostupnosti nových sekvenčních a genotypizačních technologií s obrovskou kapacitou a možností vyšetření stovek a tisíců genových sekvencí současně během krátké doby a za zlomek ceny, která se stala dostupnou i pro např. sekvenování celého exomu (všech kódujících částí všech genů). To dává možnost pro zásadní zefektivnění molekulární diagnostiky u geneticky velmi heterogenních skupin neurologických chorob, zejména dědičné neuropatie CMT. Tyto nové možnosti vysokokapacitního vyšetření je nezbytné využít i pro klinickou diagnostiku neurologických chorob a tento cíl si klade i tento projekt.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Genotyping Techniques; hereditární motorické a senzitivní neuropatie; genotypizační techniky; neurologie; diagnostické techniky molekulární; Hereditary Sensory and Motor Neuropathy; Molecular Diagnostic Techniques; Sequence Analysis, DNA; Charcotova-Marieova-Toothova nemoc; Exome; Charcot-Marie-Tooth Disease; exom; sekvenční analýza DNA