Pochopení funkční organizace neuronálních okruhů epilepsie temporálního laloku za účelem zkvalitnění předoperační diagnostiky a predikce výsledku chirurgické léčby - Jiruška, Přemysl; Marusič, Petr; Otáhal, Jakub; Kudláček, Jan; Vlk, Pavel; Demeterová, Ĺubica; Komárek, Vladimír; Elišák, Martin; Čmejla, Roman; Ježdík, Petr; Janča, Radek; Havel, Tomáš; et al. (2016)
Syndrom meziotemporální epilepsie (MTLE) je nejčastějším typem farmakorezistentní epilepsie. Neuspokojivé výsledky chirurgické léčby u 30% pacientů předpokládají, že MTLE reprezentuje pouze syndrom s podobným klinickým projevem, avšak s odlišnými patofyziologickými mechanizmy, které jsou pravděpodobnou příčinou neuspokojivých výsledků chirurgické léčby. Cílem překládaného projektu je pochopení funkční organizace a patofyziologických mechanizmů v experimentální podmínkách na modelech dvou základních podtypů MTLE - hipokampální a entorhinální. S použitím multielektrodových záznamů a metod funkční ablace v experimentálních modelech se zaměříme na popis klinických markerů, které umožní rozlišení těchto dvou podtypů MTLE. Identifikace těchto markerů bude mít významnou diagnostickou a prognostickou hodnotu a umožní 1) výběr vhodných kandidátů chirurgické léčby epilepsie, 2) zkvalitnění výsledků chirurgické léčby výběrem vhodných operačních technik a 3) předpovědět výsledek chirurgické léčby.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Drug Resistance; hipokampus; neurochirurgie; Seizures; záchvaty; Electroencephalography; cortex entorhinalis; Epilepsy, Temporal Lobe; léková rezistence; epilepsie temporálního laloku; Neurosurgical Procedures; neurony; neurologie; neurochirurgické výkony; Neurons; Hippocampus; elektroencefalografie; Clinical Protocols; klinické protokoly; Entorhinal Cortex