Využití mikroRNA, mRNA a volné DNA pro časnou neinvazivní detekci a stanovení prognózy u pacientů s karcinomem močového měchýře - Babjuk, Marko; Hořínek, Aleš; Brisuda, Antonín; Korabečná, Marie; Soukup, Viktor; Čapoun, Otakar; Pazourková, Eva; Hrbáček, Jan; Pospíšilová, Šárka; Svobodová, Iveta; Mareš, Jaroslav; Hanuš, Tomáš (2016)
Předmětem projektu je výzkum profilu microRNA, volné DNA a mRNA v moči, tkáni tumoru a ev. krve u nemocných s tumorem močového měchýře. Změny buněk na molekulární úrovni mohou být zodpovědné za změnu chování nádoru, tzn. za vznik recidiv a přechod do invazivní formy nádoru. Studiem volné DNA, mikroRNA a mRNA v moči by navíc bylo možno získat nový marker, který by umožnil neinvazivní diagnostiku nádoru, jeho sledování a záchyt přechodu tumoru do invazivní formy. Celkový benifit pro zdraví nemocného je neoddiskutovalený, stejně jako nezanedbatelná ekonomická úspora. Plánujeme prospektivní studii, kdy vzorky krve, moči a tkání budou odebírány od nemocných léčených a operovaných na urologických klinikách FNM a VFN Praha. Genetické a patologické zpracování bude probíhat v kooperaci pracovišť patologie FNM a VFN a Ústavů molekulární biologie a genetiky 1. LF a 2. LF UK Praha.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Recurrence; Quality of Life; přežití bez známek nemoci; biologie; kvalita života; Molecular Diagnostic Techniques; Epithelial Cells; recidiva; urologie; messenger RNA; RNA, Messenger; Urinary Bladder Neoplasms; diagnostické techniky molekulární; nádorové biomarkery; nádory močového měchýře; mikro RNA; Disease-Free Survival; MicroRNAs; Biomarkers, Tumor; epitelové buňky; onkologie