Detekce cirkulujících nádorových buněk a sledování exprese genů u kastračně rezistentního karcinomu prostaty jako součást individualizace systémové léčby - Soukup, Viktor; Čapoun, Otakar; Mikulová, Veronika; Škereňová, Markéta; Honová, Hana; Kološtová, Katarína; Hanuš, Tomáš; Zima, Tomáš (2016)
Cílem projektu je detekovat cirkulující nádorové buňky (CTC) v periferní krvi u pacientů s metastatickým karcinomem prostaty před cytotoxickou léčbou a v jejím průběhu. Detekce bude provedena metodou imunomagnetické separace buněk a izolací RNA z této frakce. Dále proběhne kultivace části detekovaných buněk včetně kultivace v prostředí cytotoxických látek. V další fázi bude hodnocen genetický profil zjištěných buněk (stanovení panelu 24 genů) a obdobný profil také u histologického preparátu primárního tumoru. Výsledky analýz budou vztaženy na klinický průběh onemocnění a budou stanoveny prognostické faktory účinku léčby na pokles CTC a přežití pacientů.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: prostatický specifický antigen; individualizovaná medicína; Prostatic Neoplasms, Castration-Resistant; Cell Line, Tumor; Neoplastic Cells, Circulating; biologie; Survival Analysis; Molecular Diagnostic Techniques; RNA; prognóza; Prostate-Specific Antigen; andrologie; nádorové cirkulující buňky; diagnostické techniky molekulární; imunomagnetická separace; Gene Expression; Prognosis; analýza přežití; exprese genu; nádory prostaty rezistentní na kastraci; Immunomagnetic Separation; Precision Medicine; nádorové buněčné linie; onkologie