MiR137 a její vliv na produkci mucinů jako potenciální marker pro časnou diagnózu kolorektálního karcinomu či jeho recidivy - Levý, Miroslav; Strnad, Robin; Veškrňa, Karel; Vodička, Pavel; Makovický, Peter; Naccarati, Alessio; Procházka, Pavel; Slyšková, Jana; Svoboda, Miroslav; Vodičková, Ludmila (2016)
Neinvazivní vyšetření molekulárních markerů u kolorektálního karcinomu může umožnit efektivní chirurgický zákrok díky včasné diagnóze onemocnění či jeho recidivy. Abychom mohli zaujmout tu nejvhodnější diagnostickou a léčebnou strategii musíme znát molekulární charakteristiku nádoru, stejně jako jeho klinické a histologické chování. Proto je zde naléhavá potřeba hledat nové neinvazivní biomarkery, které by pomohly k včasnému odhalení KRC nebo jeho recidivy. Mezi možné biomarkery pro včasnou detekci KRC by se mohla přiřadit microRNA (miRNA) nebo muciny. Plánovaná studie může vnést světlo do problému časné detekce a diagnózy KRC (nebo detekce KRC relapsu), které jsou nezbytné pro úspěšnou léčbu.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: onkologie; kolorektální nádory; MicroRNAs; gastroenterologie; časná diagnóza; mikro RNA; Early Diagnosis; Surgical Clearance; Mucins; muciny; předoperační vyšetření; biologie; Recurrence; Colorectal Neoplasms; recidiva