Užití syntetických biomateriálů k léčení rozsáhlých defektů skeletu při reimplantaci totální endoprotézy kyčelního kloubu - Šponer, Pavel; Filip, Stanislav; Palička, Vladimír; Syková, Eva; Urban, Karel; Kočí, Zuzana; Kučera, Tomáš (2016)
Navrhovaný projekt je plném souladu s vyhlášeným programem MZ ČR - 04 Chirurgické obory s uplatněním molekulárně biologických přístupů a zaváděním nových technologií vyžadujících úzkou mezioborovou spolupráci ke zvýšení požadavku na provádění méně traumatizujících výkonů a vyšší efektivitě intervencí vedoucí ke zlepšení kvality života, snížení rizika infekcí a omezení pooperačních komplikací. Cílem projektu je zhodnocení a porovnání kvality a rychlosti prohojení rozsáhlých defektů femuru (přítomných při reimplantaci totální endoprotézy kyčelního kloubu), které byly ošetřeny implantací samotného syntetického biomateriálu (Vitoss) a biomateriálu v kombinaci s kultivovanými mezenchymovými kmenovými buňkami.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: ortopedie; kostní náhrady; Bone Regeneration; náhrada kyčelního kloubu; protézy kloubů; traumatologie; regenerace kostí; osteointegrace; Arthroplasty, Replacement, Hip; Calcium Phosphates; Joint Prosthesis; Osseointegration; Biocompatible Materials; Mesenchymal Stem Cell Transplantation; Bone Substitutes; biokompatibilní materiály; transplantace mezenchymálních kmenových buněk; fosforečnany vápenaté