Novorozenci s vrozenými vývojovými vadami gastrointestinálního traktu : nové přístupy k prevenci a diagnóze nekrotizující enterokolitidy a sepse - Kokešová, Alena; Kverka, Miloslav; Jirásková-Zákostelská, Zuzana; Tlaskalová, Helena; Hornová, Michaela; Coufal, Štěpán; Konopásková, Kateřina; Náhlovský, Jiří; Pýcha, Karel; Rygl, Michal (2016)
Nekrotizující enterokolitida (NEC) je závažné onemocnění komplikující pooperační období novorozenců s vrozenými vývojovými vadami gastrointestinálního traktu (VVV GIT). Přesná příčina NEC zůstává neznámá a časné odlišení mezi NEC, sepsí a jinými méně závažnými onemocněními GIT je velmi obtížné. Postrádáme jasná data ohledně složení střevní mikroflóry novorozence, přestože je prokázáno, že střevní mikroflóra je v patogenezi NEC zásadní. Chystáme se použít cytokeratin (CK)18 jakožto marker apoptózy a protein vázající mastné kyseliny ve střevě (i-FABP), marker časné smrti enterocytů, abychom popsali úroveň poškození slizniční střevní bariéry dětí s VVV GIT. Budeme testovat schopnost i-FABP predikovat rozvoj NEC, popíšeme jeho dynamiku po chirurgickém zákroku na GIT a zjistíme, zda i-FABP a CK18 mohou sloužit jako časné markery pro diagnostiku NEC. Použijeme nové molekulárně genetické metody k analýze střevní mikroflóry u novorozenců, speciálně se zaměřím na změny střevní mikroflóry při NEC/sepsi.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: novorozenec; Infant, Newborn; mikročipová analýza; Sepsis; mikrobiota; Microarray Analysis; perinatologie a neonatologie; tkáňové inhibitory metaloproteinas; sepse; Microbiota; nekrotizující enterokolitida; Biomarkers; gastroenterologie; biologické markery; mezibuněčná adhezivní molekula-1; Tissue Inhibitor of Metalloproteinases; Enterocolitis, Necrotizing; keratin-18; vrozené, dědičné a novorozenecké nemoci a abnormality; Intercellular Adhesion Molecule-1; Gastrointestinal Tract; gastrointestinální trakt; Keratin-18; Congenital, Hereditary, and Neonatal Diseases and Abnormalities